Så håller du fogarna rena i badrummet - En guide för att förhindra skräp och bakterier!

Badrummet är en av de mest använda rummen i våra hem och det är viktigt att hålla det rent och fräscht. Ett av de viktigaste områdena att fokusera på är fogarna runt dusch, badkar och toalett. Dessa områden kan snabbt samla på sig skräp och bakterier, så det är viktigt att rengöra dem regelbundet.
  1. Torka av fogarna efter varje dusch eller bad.
  2. Använd en fogrengöring varje vecka.
  3. Se till att ha bra ventilation i badrummet.
  4. Använd rätt verktyg och rengöringsmedel.
  5. Rengör regelbundet för att förhindra skräp och fukt samlas i fogarna.

Rätt verktyg för att hålla fogarna rena i badrummet kan variera beroende på fogarnas material och hur mycket smuts och föroreningar som har samlats upp. Men här är några vanliga verktyg som är användbara:

  • En fog-borste: En smal borste med hårda borst som kan nå in i fogarnas räfflor och få bort skräp och föroreningar.
  • En mjuk borste: En mjukare borste som kan användas för att torka av fogarna efter varje dusch eller bad och förhindra att skräp samlas upp.
  • Rengöringsmedel speciellt utvecklade för fogar: Dessa medel kan hjälpa till att lösa upp och få bort svåra fläckar och föroreningar från fogarna. Exempelvis: https://www.cillitbang.se/products/hygien/cillit-bang-black-mould-moegelborttagning/
  • En svamp eller trasa: Används tillsammans med rengöringsmedel för att skrubba fogarna.
  • En dammsugare med en smal munstycke: Kan användas för att suga upp smuts och föroreningar från fogarna.


För att börja rengöra fogarna, börja med att samla ihop de rätta verktygen. Du behöver en liten borste, en svamp, vanligt rengöringsmedel och en fuktig trasa. För att ta bort svåra fläckar kan du också använda en mild blekmedel.

Först bör man börja med att tömma badrummet på allt som inte behövs, såsom toalettartiklar och handdukar. Detta gör det enklare att rengöra och gör det också lättare att se områden som behöver extra uppmärksamhet.

Börja sedan med att använda svampen och rengöringsmedlet för att tvätta bort lösa föroreningar från fogarna. Var noga med att få alla hörn och springor. Använd sedan borsten för att skrapa bort fastsittande smuts och fläckar. Var extra noga runt fogarna där det kan finnas svåra fläckar.

När du har rengjort fogarna, torka av dem med en fuktig trasa. För att få bort svåra fläckar och för att desinficera fogarna, kan du använda en mild blekmedel. Var noga med att följa instruktionerna på förpackningen och se till att rummet är väl ventilerat när du använder blekmedel.

Proffshjälp? Kontakta oss på All Inclusive Städfirma idag för ett kostnadsfritt prisförslag på storstädning (inkl. fogtvätt)!


För att hålla fogarna rena i framtiden, försök att torka av dem efter varje dusch eller bad. Detta hjälper till att förhindra att fukt och skräp samlas i fogarna. Du kan också försöka att använda en fogrengöring varje vecka för att hålla fogarna i toppskick.

Det är också viktigt att tänka på ventilationen i badrummet. Försök att ha ett fönster som kan öppnas för att släppa ut fukt och förhindra att mögel och mildew bildas. En luftfuktare kan också hjälpa till att hålla fukten i schack.

Att hålla fogarna i badrummet rena och fräscha är en viktig del av att hålla hela rummet rent och hygieniskt. Genom att använda rätt verktyg och rengöringsmedel, och genom att rengöra regelbundet, kan du enkelt hålla fogarna i toppskick. För att förhindra att skräp och fukt samlas i fogarna, försök att torka av dem efter varje dusch eller bad och använd en fogrengöring varje vecka. Att ha bra ventilation i badrummet är också viktigt för att förhindra mögel och andra skadliga följder.

Genom att följa dessa enkla steg kan du hålla badrummets fogar rena och fräscha och förhindra att de blir en källa till bakterier och skräp. Sammanfattningsvis är det viktigt att rengöra fogarna regelbundet, torka av dem efter varje användning, använda rätt rengöringsmedel och verktyg, och att ha bra ventilation i badrummet.