Hur putsar man fönster på bästa sätt?

Material
Skaffa rätt utrustning först. Detta är ett mycket viktigt steg. För att få bra resultat är det absolut nödvändigt en fuktighetskräm, handdesinfektionsmedel, gummispatel, några dukar, hink, vatten och tvål eller tvättmedel. Om du inte når fönstret från marken behöver du också en stege. Annan utrustning som är bekväm för arbete men inte absolut nödvändig är hantverkarens bälte. Här hittar du mer information om de verktyg du behöver och var du kan få dem.

Dosering
Många använder för mycket substans i vattnet, vilket vanligtvis lämnar en film på fönstret, vilket gör att det ser brandfarligt ut. Två matskedar (30 ml) tvättmedel eller fönstertvål räcker för att rymma cirka 8 liter vatten.

Blöta
Blötlägg infusionsenheten med tillräckligt med vatten, tryck sedan ut tillräckligt med vatten för att förhindra att den droppar och gnid sedan infusionsenheten mot fönstret. Gnugga mer i områden där det inte finns envis smuts eller fläckar. Kom ihåg att från att blötlägga fönstret till början av nästa steg, ta inte för lång tid - det här vattnet som innehåller kemikalier torkar ut och fönstret blir smutsigt.

Skrapa
Det här steget är avgörande. Om felaktigt material används och hanteras fel kan ränder eller lågor lämnas kvar. Använd en gummispatel för att skrapa bort vattnet från fönstret. Det enklaste sättet för en lekman är att först lägga skrapan i fönstrets övre högra hörn och sedan trycka på för att få gummiskrapan att komma i kontakt med glaset, men tryck inte hårt! Dra ner skrapan vertikalt. När du har slutfört denna åtgärd, torka skrapan från höger till vänster med en trasa. Placera sedan skrapan ovanpå lådan igen, nu ska skrapan överlappa den torra ytan till höger med några centimeter, och resten av skrapan ska ligga över den fortfarande våta ytan. Dra ned vertikalt och torka av skrapan från höger till vänster med samma trasa. Upprepa tills allt vatten har skrapats av.

Torka av vatten
Torka av vatten som har ackumulerats på fönsterbrädan eller fönsterglaset under fönstret med en trasa. Torka sedan av vattnet eller skummet på kanten av fönstret med en helt torr trasa.